Inge Declerck

Acupunctuur

Acupunctuur is een medische complementaire techniek, die historisch gezien haar oorsprong vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde, en waarvan het doel is een therapeutisch effect te bekomen door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden.

Acupunctuur is een oude Chinese behandelingsmethode, maar nog steeds up to date om mensen van hun pijn te verlossen, ziekten te genezen en gezonder te maken. De acupuncturist gebruikt hiervoor fijne dunne naaldjes die in het lichaam geprikt worden in de acupunctuurpunten. Dit zijn speciale plaatsen op het lichaam, die op de meridianen liggen. Pijn situeert zich altijd in een of meerdere meridianen. Door het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in de meridianen hersteld en verdwijnt de pijn. Bovendien zijn de meridianen met de organen verbonden waardoor de acupuncturist de mogelijkheid heeft de organen gezonder te maken, de immuniteit te verhogen, en geest en lichaam te harmoniseren.

Welke aandoeningen komen in aanmerking voor acupunctuur?

acupunctuur-acuPijn

Wereldwijd wordt acupunctuur als een goede en efficiënte behandeling beschouwd voor pijn : hoofdpijn, rugpijn, schouder- en arm pijn, pijn in de benen, kniepijn, enkelpijn, nekpijn, buikpijn, menstruele en gynaecologische pijn, fibromyalgia, rheumapijnen, artrosepijnen, aangezichtspijn, uitstralingspijnen, pijnen tussen de ribben, borstkaspijn, pijn aan de borsten, staartbeenpijn, pijnen op de wervels…) . Het is altijd de moeite om pijnklachten met acupunctuur te behandelen. Met acupunctuur worden de helende krachten in het lichaam aangesproken en herstelt het lichaam zich en verdwijnt de pijn. Er gebeurt iets positiefs, geen onderdrukking of camoufleren van de pijn.

Harmoniseren van lichaam en geest

Naast pijn is acupunctuur sterk in het harmoniseren van lichaam en geest. Vermits de acupunctuur lichaam en geest als één geheel ziet, is het mogelijk om zowel de lichamelijke als geestelijke klachten te verbeteren. Er is een constante wisselwerking tussen lichaam en geest. Onze geest beïnvloedt ons lichaam (en de klachten) en het niet goed functioneren van onze geest beïnvloedt het functioneren van onze lichaam. Het effect is dat mensen na acupunctuurbehandelingen levenslustiger, weerbaarder, solieder, soepeler, alerter, helderder, stressbestendiger worden en minder vatbaar zijn voor gemoedswisselingen en depressiviteit. Vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, depressiviteit, dipjes worden in de acupunctuur vanuit verschillende invalshoeken bekeken en behandeld.

Functionele klachten

Naast het behandelen van pijn en het harmoniseren van lichaam en geest behandelt de acupunctuur ook heel wat functionele klachten:

 • Gynaecologische klachten worden wereldwijd ruim behandeld met acupunctuur: menstruatieproblemen, begeleiding van vruchtbaarheidsprocessen (IVF, IUI, ICSI), premenstrueel syndroom, borstenproblematiek, libidoverlies, witverlies, overgangsklachten
 • Gewrichten: stijfheid, reuma, ziekte van Bechterew, bewegingsbeperking, ontstekingen, bursitis, tennis- en golfelleboog, krachtverlies, stapproblematiek, krampen, nek- en rugklachten, sportblessures, verstuikingen, herstel na operatieve ingrepen
 • Ledematen: zwaar, vochtophoping
 • Borstkas: hyperventilatie, hartkloppingen, spanning, vol gevoel
 • Spijsvertering: geen eetlust, constipatie, diarree, opgeblazen, teveel eetlust, buikpijn, prikkelbare darm (ibs), misselijk, zure oprispingen…
 • Allergieën: hooikoorts, gevoelig voor huisstofmijt, huisdieren, pollen, voedsel…
 • Hoofd: duizeligheid, menière, migraine, niet helder denken, spanningshoofdpijnen, gespannen dof gevoel
 • Neurologie: hernia, trigeminusneurolgie, pijnen tussen de ribben, zona pijnen, gevolgen van hersenbloeding of herseninfarct, preventie van hersenbloeding en infarct, MS, ALS, halfzijdige verlammingen, verlammingen, whiplash en whiplash verbonden langdurige klachten
 • Ademhalingsstelsel: kortademig, hoest, chronisch bronchitis, dikwijls verkouden, astma
 • Neus keel oren: sinusitis, oorsuizen, altijd verkouden, aften, droge mond, rare smaken, vuile adem, tandproblemen, tandvleesproblemen
 • Huid: droge huid, eczema, psoriasis, acne, zona, post zonale pijn, zweetproblemen
 • Oog: wazig zicht, oogontstekingen, branderig, droog, vlekken – Verslavingen: alcohol,, suiker, drugs, roken
 • Obesitas: zwaarlijvigheid – Intern: kouwelijk, te warm, bloeddruk, schildklier, diabetes,
 • Slapen: slapeloosheid, teveel slapen, veel dromen, rusteloos ’s nachts
 • Helderheid van geest: suf, vergeetachtig, verward, chaotisch, onrustig,
 • Stress: stressbestendiger, – Urine: blaasontstekingen, prostaat, libidoverlies, impotentie, vruchtbaarheidsproblemen
 • Kinderen: bedplassen, spijsverteringsproblematiek, verkoudheden, oorpijn, ADHD, slaapproblemen

Oor acupunctuur

Er is een Chinese stelling die zegt dat in ons lichaam ‘elk deel het geheel vertegenwoordigt’. In delen van het lichaam wordt heel het lichaam geprojecteerd, zoals bijvoorbeeld in de oor. Het oor lijkt op een embryo, de oorlel wordt dan het hoofdje enzovoort. Zo kan rugpijn bijvoorbeeld ook via het oor behandeld worden. Wij noemen dit microsystemen. Zo zijn de voetzolen, de haarlijn en de handpalmen ook microsystemen.

Aurio

acupunctuur-aurioDe Auriculomédicinae of Auriculogeneeskunde heeft zijn basis in de ooracupunctuur en meer specifiek in de westerse vorm daarvan: de Auriculotherapie. Waar de Chinese ooracupunctuur en de Auriculotherapie een meer therapeutische betekenis hebben kenmerkt de Auriculomedicinae zich door een geheel eigen diagnostisch en – daaruit voortvloeiend – therapeutisch systeem. Via een speciale polsdiagnose is het mogelijk om de gezondheidstoestand van iemand te onderzoeken, allerlei ziekten te diagnosticeren en te behandelen. Zelfs latent aanwezige aandoeningen en prédisposities komen op deze manier aan het licht. Dit alles maakt van de Auriculogeneeskunde een specialisatie voor de Acupuncturist.

Auriculomedicinae maakt deel uit van de Energetische Geneeskunde, waarbij men de Westerse geneeskunde combineert met de Chinese en de Indiase geneeskunde. Het totaal is bovendien meer dan de som der delen. Auriculomedicinae bestaat uit een unieke wijze van behandeling van gezondheidsklachten, waarbij men gebruikt maakt van holistische en causale principes die de mens als totaliteit zien. Dit geeft therapieresultaten die vaak ver uitstijgen boven deze van de doorgaans eenzijdige handelwijzen in de geneeskunde. De rode draad door het diagnostisch onderzoek is het ‘polsreflex van Nogier’. Bij het uitvoeren van een vastliggend onderzoeksprotocol zal de acupuncturist door heel duidelijke, doch subtiel voelbare polsslagveranderingen bij de onderzochte persoon een heel precieze energetische bilan kunnen stellen. Sterker zelfs, er worden bovendien bepaalde zwaktes en sterktes in de ‘constitutie’ van de onderzochte aangetoond, waardoor vrij makkelijk preventief kan worden ‘bijgestuurd’. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

De indicaties voor Auriculomédicinae zijn zeer uiteenlopend en bijna onbeperkt. Dit is niet zo vreemd: daar de ‘pols van Nogier’ de toegangspoort is tot ‘het geheim’ achter de klinische verschijnselen welke zich voordoen bij de patiënt, wordt geenszins symptomatisch maar wel causaal behandeld en ‘ vat men de koe bij de horens ‘ zoals de volksmond zegt. Vandaar dat zelfs bij op het eerste gezicht hopeloze gezondheidsproblemen nog onverwachte, vaak ongekende en onverhoopt verbluffende resultaten worden geboekt. Men benadert immers de patiënt door in te grijpen op zijn bewustzijns-, zijn emotionele- en zijn fysieke niveau. En dit zijn nu heel precies de drie grote regelsystemen of ‘aandrijfmotoren’ van zijn bestaan.

acupunctuur-cuppingsCuppings

Cupping is een methode waarbij een kop, gemaakt van glas, bamboe of aardewerk wordt aangebracht op het huidoppervlak. Door de kop kortstondig te verwarmen ontstaat een vacuümkracht, ook lokaal op de huid. De cup zuigt zich vast en onder de cup ontstaat er een hevige reactie: de doorbloeding is sterker, blokkades worden opgeheven, binnengedrongen koude wordt verwijderd…

Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, welke na enkele dagen zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden. De Chinese geneeskunde beschouwt deze roodheid als locale bloedstagnatie.

Contacteer Inge Declerck

 Terbeke 2 – 9681 Maarkedal     0473 55 67 65    i.declerck.acu@gmail.com